Iedereen heeft moedervlekken, de één wat meer dan de ander. Heeft u een moedervlek waar u zich aan stoort? Zit het op een opvallende plaats in uw gezicht? Dan kunt u overwegen om deze te laten verwijderen. Om u te helpen bij uw beslissing hebben wij wat wetenswaardigheden over de moedervlek verzameld. Ook zullen wij u in deze blog meer vertellen over hoe het verwijderen in zijn werk gaat bij MedCentric.
Wat is een moedervlek?
Moedervlekken, ook wel bekend als naevi, zijn meestal goedaardige huidvergroeiingen die ontstaan uit de melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van pigment. We worden er vaak al mee geboren, vandaar de naam moedervlek. De eerste verschijnen meestal tussen onze 6e en 12e levensmaand en ze groeien daarna in aantal en grootte met ons lichaam mee. Naarmate we ouder worden, kan het aantal moedervlekken op ons lichaam toenemen, maar het aantal bereikt het hoogtepunt tussen ons 20e en 30e levensjaar. Tussen ons 70ste en 90ste jaar kunnen ze spontaan verminderen.
Hoe ziet een goedaardige moedervlek er uit?
Een moedervlek kan verschillen in grootte, kleur en vorm. Wat de moedervlek kenmerkt is dat de vorm en kleurverdeling regelmatig zijn. Vaak zijn het vlakke bruine of zwarte vlekjes. Sommige kunnen verheven zijn of zich tot een bolletje vormen en andere kunnen weer wat meer hobbelig of gesteeld zijn. Er bestaan ook lichte, bijna huidkleurige moedervlekken; deze zijn meestal wat boller van vorm. Moedervlekken kunnen in principe op alle delen van het lichaam voorkomen, zelfs op de geslachtsdelen.
Drie redenen om een moedervlek te verwijderen
- Een veel voorkomende reden om moedervlekken te behandelen is vanwege hun uiterlijk. Ze kunnen soms ongewenst groot en opvallend of onregelmatig gevormd zijn. Dit kan bij mensen leiden tot onzekerheid.
- Een andere reden kan zijn dat het op een vervelende plaats zit. Bijvoorbeeld onder uw bh-bandje waardoor er schuring optreedt en irritatie ontstaat.
- Een andere reden om moedervlekken te behandelen is vanwege hun mogelijke kwaadaardige karakter. Sommige kunnen veranderen in een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als ze niet op tijd worden ontdekt en behandeld.
Hoe weet u of een moedervlek kwaadaardig is?
Moedervlekken blijven in de meeste gevallen goedaardig. De kans dat een moedervlek later een melanoom wordt is ongeveer 1 op de miljoen. Als een moedervlek gaat jeuken, steken of pijn doen en wondjes of korstjes gaat vertonen, moet u wantrouwig worden. Een kwaadaardige moedervlek heeft bepaalde kenmerken. In de dermatologie hanteren ze de Engelse ABCDE regel. Dat betekent dat u moet letten op het volgende:
- De moedervlek mag niet Asymmetrisch zijn;
- Border of Begrenzing: als de overgang van de vlek naar de normale huid onscherp begrensd is;
- Color: als de moedervlek van kleur is veranderd. Bij een melanoom kan sprake zijn van verschillende tinten, zoals bruin, zwart, wit, blauw of rood;
- Diameter: als de moedervlek groter wordt dan 6 mm in doorsnee;
- Evolutie: Als het binnen enkele maanden verandert qua vorm en grootte.
Het is altijd aan te raden om uw huisarts of dermatoloog te raadplegen als u een moedervlek er verdacht vindt uitzien. Als u advies krijgt om de moedervlek weg te laten halen, kan de plastisch chirurg dit voor u doen, zeker als het om moedervlekken gaat die op het gezicht zitten of andere zichtbare delen van het lichaam, is dat een verstandige keuze.
Hoe worden ze verwijderd?
Er zijn verschillende methoden om moedervlekken te behandelen, afhankelijk van het type, de grootte en de locatie van de moedervlek. Pigmentvlekken kunnen bijvoorbeeld uitstekend behandeld worden met lasertherapie. Meestal maken we bij MedCentric gebruik van chirurgische excisie, waarbij de moedervlek wordt verwijderd met een scalpel. Dit is een relatief eenvoudige procedure. Het wordt dan verdoofd met kleine prikjes. Deze kunnen even gevoelig zijn. Het operatiegebied wordt schoongemaakt met een desinfectans en met steriele doeken afgedekt. Tijdens de ingreep blijft u dus bij bewustzijn en kunt u gewoon met het behandelend team praten. Na de behandeling kunt u gewoon weer naar huis.
Wordt verwijdering van een moedervlek vergoed door de zorgverzekeraar?
Als de huisarts of dermatoloog bepaalt dat het om een mogelijk kwaadaardige moedervlek gaat, wordt verwijdering vergoed door de verzekeraar. Gaat het om een goedaardig plekje dat u vanwege cosmetische redenen toch wil verwijderen, dan moet u dit zelf betalen. De kosten hiervoor bedragen € 550,= voor het verwijderen van 1 moedervlek. Voor het verwijderen van meerdere plekjes wordt vooraf een offerte gemaakt, nadat de plastisch chirurg u gezien heeft.
Meer informatie of een afspraak maken?
Heeft u naar aanleiding van deze blog nog vragen? Of wilt u een intake afspraak maken bij MedCentric in Goes of Terneuzen? Dan kunt u ons bellen op 0113 – 237 620 of een mail sturen naar info@medcentric.nl. U kunt ook een terugbelverzoek op onze website indienen.