In ons leven kunnen we te maken krijgen met lichamelijke veranderingen waar we niet zo blij mee zijn. Een goed voorbeeld daarvan is onze buik. Zwangerschap, drastisch gewichtsverlies, veroudering en genetische aanleg kunnen ervoor zorgen dat onze buikwand verslapt en dat overtollige huid en vet zich ophoopt. Dit kan voor u esthetisch storend zijn, maar u kunt ook te maken krijgen met hygiënische problemen en huidirritaties. Gelukkig is er een oplossing: de buikwandcorrectie. In deze blog beantwoorden we de zeven meest gestelde vragen over buikwandcorrectie.
1. Wat is een buikwandcorrectie?
Een buikwandcorrectie, ook wel bekend als abdominoplastiek, is een chirurgische procedure waarbij overtollige huid en vetweefsel van de buik worden verwijderd en de buikspieren worden verstevigd. Het resultaat is een strakkere, plattere buik die weer meer afgestemd is op uw lichaamsvorm en -contouren.
2. Kan iedereen in aanmerking komen voor een buikwandcorrectie?
Iedereen die ontevreden is over de verschijning van zijn of haar buik kan in aanmerking komen voor buikwandcorrectie. Het is belangrijk om te weten dat een buikwandcorrectie geen alternatief is voor gewichtsverlies of een gezonde levensstijl. Het is eerder een aanvulling op een gezonde levensstijl en wordt aanbevolen wanneer lichaamsbeweging en dieet niet voldoende zijn om het gewenste resultaat te bereiken. De ingreep die wij bij MedCentric in Zeeland uitvoeren geeft de beste resultaten bij iemand die op gewicht is en goed getrainde buikspieren heeft.
Naast de cosmetische doeleinden kunnen er ook medische redenen zijn voor een buikwandcorrectie. Voor sommige mensen kan overtollige huid rond de buik leiden tot hygiënische problemen en huidirritaties. De huidplooien kunnen gemakkelijk ontstoken raken, waardoor het dagelijks functioneren aanzienlijk wordt belemmerd. Bovendien kunnen verslapte buikspieren leiden tot rugpijn, houdingsproblemen en andere spierproblemen die de mobiliteit en levenskwaliteit beïnvloeden.
3. Hoe gaat de intake voor een buikwandcorrectie bij MedCentric?
Voordat u een buikwandcorrectie ondergaat, gaat u op consult bij één van onze ervaren plastisch chirurgen. Tijdens dit consult zal de chirurg uw medische geschiedenis doornemen, uw buik beoordelen en luisteren naar uw esthetische doelen en verwachtingen. U krijgt informatie over de operatie, de mogelijke risico’s en het herstelproces. U wordt tevens in de gelegenheid gesteld om al uw vragen te stellen. Na afloop weet u precies wat u kunt verwachten.
4. Hoe verloopt de operatie bij deze behandeling?
Een buikwandcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose. Tijdens de procedure maakt de chirurg een incisie in de onderbuik, meestal in de buurt van de bikinilijn, zodat het litteken later gemakkelijk kan worden verborgen. Daarna wordt het overtollige huid- en vetweefsel verwijderd, worden de buikspieren indien nodig strakker gemaakt en wordt de incisie gesloten met behulp van hechtingen.
Er zijn ook nog andere methoden om overtollig vet bij de buik weg te halen. Eén van de meest toegepaste technieken bij een plaatselijke vetophoping aan de buik of flanken is liposuctie. Een ander alternatief is de mini-buikwandcorrectie. Deze technieken kunnen worden toegepast als er niet teveel huidoverschot is en de huid van goede kwaliteit is. De plastisch chirurg zal met u bespreken welke methoden voor u van toepassing kunnen zijn.
5. Hoe lang duurt het herstel bij een correctie van de buikwand?
Na de operatie moet u een herstelperiode aanhouden van enkele weken. Het is normaal dat u wat zwelling, blauwe plekken en ongemak ervaart, maar dit zal geleidelijk afnemen. De eerste week is uw buik soms ingetaped ter ondersteuning zodat u pas na een week kunt zien wat het resultaat is. Bovenop het verband draagt u een speciale step-in, die u van tevoren dient aan te schaffen. U krijgt hierover informatie. U zult instructies krijgen over hoe u uw litteken moet verzorgen en welke activiteiten u moet vermijden tijdens het herstelproces. Tillen en persen is in de eerste zes weken niet toegestaan, zeker niet als de buikspieren gehecht zijn. Zwaar lichamelijk werk en sporten kan ook pas weer na een week of zes en het is dan tevens raadzaam de step-in te dragen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en uw lichaam de tijd te geven om te herstellen.
6. Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?
Een buikwandcorrectie vanuit cosmetisch oogpunt wordt door de ziektekostenverzekeraars vaak niet vergoed. Tijdens het eerste consult kan de plastisch chirurg beoordelen of het zin heeft een vergoeding aan te vragen. Dit kan het geval zijn als er een medische noodzaak is. Bij afwijzing door de verzekeraar zijn de kosten voor eigen rekening.
Naast de cosmetische doeleinden kunnen er ook medische redenen zijn voor een buikwandcorrectie.
7. Welke risico’s zijn er bij een buikwandcorrectie?
Hoewel een buikwandcorrectie een veilige procedure is, kan er, zoals bij elke operatie, een complicatie optreden. Enkele zeldzame risico’s die gepaard kunnen gaan met een buikwandcorrectie zijn:
Littekenvorming: Een buikwandcorrectie resulteert in een litteken dat zich horizontaal over de onderbuik uitstrekt, meestal net boven het schaambeen. Hoewel de plastisch chirurg zijn of haar best doet om het litteken zo onopvallend mogelijk te maken, kunnen individuele reacties op littekenvorming variëren. Sommige mensen kunnen hypertrofische (verdikte) littekens of keloïde littekens ontwikkelen.
Gevoelloosheid: Na een buikwandcorrectie kan het gevoel in het buikgebied veranderd zijn. Tijdelijke of permanente gevoelloosheid, tintelingen of een veranderd gevoel van aanraking kunnen optreden.
Slechte wondgenezing: Sommige mensen kunnen problemen ondervinden bij het genezen van de incisies. Dit kan leiden tot wondinfectie, vertraagde wondgenezing of bredere littekens. Bij overgewicht, suikerziekte en rokers is de kans op een complicatie iets groter. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Wij raden u dan ook dringend aan om 8 weken voor (en na) de operatie te stoppen met roken.
Bij MedCentric kunt u erop rekenen dat de ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg, in samenwerking met eveneens ervaren, gediplomeerde operatieassistenten, in een goed geoutilleerde operatiekamer van één van de Zeeuwse Ziekenhuizen. U bent verzekerd van een kwalitatief goede behandeling. Bij het eerste consult met de plastisch chirurg worden alle risico’s en mogelijke complicaties met u besproken. Uw algehele gezondheidstoestand wordt beoordeeld en u krijgt advies over de beste aanpak om uw specifieke behoeften en verwachtingen te bereiken.
Overweegt u een buikwandcorrectie bij MedCentric?
Wilt u graag meer informatie naar aanleiding van bovenstaande vragen? Of wilt u graag een intakegesprek voor een buikwandcorrectie? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar MedCentric via 0113-237620, door te mailen naar info@medcentric.nl of u kunt een terugbelverzoek indienen via onze website.