Heeft u te maken met een hand die niet meer goed gestrekt kan worden? Of heeft u bepaalde vingers die niet meer recht willen staan? Dan kan het zijn dat u de Ziekte van Dupuytren heeft. Dat kan u danig beperken in uw dagelijkse bezigheden. Er is goed nieuws: de plastisch chirurgen van MedCentric kunnen u helpen. In deze blog vertelt hand- en polschirurg H.P. van Not wat de ziekte van Dupuytren inhoudt en hoe wij chirurgie inzetten om uw klachten te verhelpen.
Wat kenmerkt de ziekte van Dupuytren?
De precieze oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog onbekend, maar erfelijkheid en leeftijd worden geassocieerd met een verhoogd risico. De ziekte van Dupuytren is een aandoening waarbij de versteviging in de handpalm stijf en dik wordt. Er zijn knobbels en strengen voelbaar in uw hand en/of vingers en die kunnen langzaam steeds korter worden. Daardoor kunt u de hand of één of meer vingers niet meer recht krijgen. De ziekte ontstaat meestal na het 40e levensjaar en komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Welke behandelingen zijn er mogelijk bij de ziekte van Dupuytren?
De behandelingen bij de ziekte van Dupuytren omvatten chirurgie, injecties en/of handtherapie. Bestaan uw klachten pas kort en hinderen ze u (nog) niet in het dagelijks leven, dan kan het toch verstandig zijn om de hulp in te roepen van een specialist. Zo kan een gespecialiseerde handtherapeut van onze samenwerkingspartner het Zeeuws Hand & Pols Centrum u ondersteunen met oefeningen of een spalk op maat voor u maken. In overleg met de behandelend arts kan er ook gekozen worden voor een ontstekingsremmende injectie.
Wanneer de niet-operatieve behandelingen onvoldoende uitkomst bieden of als u te maken heeft met een ernstige vorm van Dupuytren, dan is chirurgie de enige oplossing. Bij MedCentric hebben wij enkele plastisch chirurgen die u hierin kunnen adviseren en u kunnen opereren.
Hoe weet u of u de ziekte van Dupuytren heeft?
We hebben een aantal symptomen en kenmerken voor u op een rijtje gezet:
- u voelt aan de binnenkant van uw hand harde knobbels of strengen
- deze doen soms pijn
- de strengen kunnen tot in uw vingers lopen. Meestal begint dat bij de ringvinger en pink
- beide handen kunnen aangedaan zijn
- het verergert langzaam, meestal met de jaren
- verergering betekent dat de strengen steeds korter worden, waardoor uw hand en/of vingers krom worden; u kunt uw hand bijvoorbeeld niet meer plat op tafel leggen
- het gaat gepaard met stijfheid in de vingers
Hoe ziet een operatie van de ziekte van Dupuytren eruit?
De operatie wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waarbij alleen de betreffende arm wordt verdoofd. Dit laatste gebeurt met het aanleggen van een strakke band om de bovenarm. Daarna wordt een infuusnaaldje ingebracht waardoor de verdovingsvloeistof wordt toegediend.
Via meerdere huidsneden wordt het overbodige weefsel weggehaald. De wonden worden gehecht met achterlaten van een slangetje om bloed en wondvocht af te voeren. Tot slot wordt een vrij dik verband aangelegd.
Meestal vindt de opname plaats in één van onze klinieken in Goes of Terneuzen. Een uitzondering hierop vormen de mensen waarbij een algehele narcose nodig is of die lijden aan een chronische ziekte zoals diabetes, cara, etc. In deze gevallen is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk.
Voor revalidatie kunt u terecht bij onze samenwerkingspartner, het Zeeuws Hand & Pols Centrum. U zult oefeningen moeten doen om de beweeglijkheid en kracht van de hand te optimaliseren. Het tempo en de intensiteit van de revalidatie wordt aangepast aan uw individuele situatie en de snelheid van uw herstel. Het is belangrijk om te blijven oefenen en te werken aan het verbeteren van de beweeglijkheid van uw hand, ook na het voltooien van de revalidatie.
Meer informatie of een afspraak maken?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of wilt u graag een afspraak maken voor uw hand- of polsklachten? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 0113 – 237 620 of een mail te sturen naar info@medcentric.nl. U kunt ook een terugbelverzoek indienen via ons contactformulier.