Heeft u regelmatig tintelingen of een verdoofd gevoel in uw hand? Dan kan het zijn dat u het carpaal tunnelsyndroom heeft. Knap vervelend, als uw handen niet meer werken zoals het hoort. Gelukkig schieten onze specialisten u graag te hulp! In deze blog vertelt hand- en polschirurg E. Askarizadeh u hoe het carpaal tunnelsyndroom ontstaat en wanneer wij chirurgie kunnen inzetten om uw klachten te verhelpen.
Wat is het carpaal tunnelsyndroom?
Aan de binnenzijde van uw pols zit een soort ‘tunnel’ waar zenuwen en pezen door lopen: de carpale tunnel. Bij sommige mensen is deze tunnel te smal, waardoor er een zenuw in uw pols bekneld kan raken. Als dit gebeurd, heeft u dus het carpaal tunnelsyndroom.
Klachten bij het carpaal tunnelsyndroom
Bij het carpaal tunnelsyndroom kunt u een aantal klachten herkennen, namelijk:
- Tintelingen of een doof gevoel in uw hand, maar meestal niet in de pink
- Pijn in uw hand
- Krachtverlies in uw hand
- Soms uitstralende pijn naar uw onderarm, elleboog of zelfs tot de schouder
Oorzaken van het carpaal tunnelsyndroom
Er zijn veel situaties en aandoeningen die invloed kunnen hebben op het ontstaan van het carpaal tunnelsyndroom. De belangrijkste zijn:
- Na een breuk in uw hand of pols
- Reumatoïde artritis
- Artrose van de hand
- Een afwijking in de werking van uw schildklier
- Diabetes
- Overgewicht
- Bij zwangerschap, het geven van borstvoeding of tijdens de menopauze
Het syndroom komt meestal voor bij mensen tussen de 45 en 64 jaar oud. Naast bovengenoemde factoren zien we vaak dat het carpaal tunnelsyndroom ontstaat bij beroepsgroepen die vaak snelle, herhalende bewegingen maken (zoals bij een kantoorbaan) of wanneer er tijdens het werk veel trillingen zijn (zoals in de bouw).
Welke behandelingen zijn mogelijk bij het carpaal tunnelsyndroom?
Bestaan uw klachten pas kort, hinderen ze u niet in het dagelijks leven of zijn ze ontstaan door een tijdelijke situatie (zoals zwangerschap); dan kan het goed zijn dat uw klachten vanzelf weer over gaan. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig de hulp van een specialist in te roepen. Zo kan een gespecialiseerde therapeut van onze samenwerkingspartner het Zeeuws Hand & Pols Centrum u ondersteunen met oefeningen, een spalk op maat maken of kan in overleg met een arts een corticosteroïde prik (ontstekingsremmend) toegediend worden. Als deze behandelingen niet helpen of uw klachten te ernstig zijn, kan een operatie helpen.
Simpele ingreep bij het carpaal tunnelsyndroom
Voordat onze plastisch chirurgen met een operatie starten, zullen zij beslissen of zij nog aanvullend onderzoek over uw aandoening wensen. In dat geval maken we gebruik van echografie of wordt u eerst doorverwezen voor een röntgenfoto.
De operatie voor het carpaal tunnelsyndroom is in de meeste gevallen een korte ingreep, die zo’n 15-30 minuten duurt. De ingreep gebeurt altijd onder een plaatselijke verdoving. Indien gewenst kunt u daarbij een slaapmiddel krijgen om u beter te ontspannen. Tijdens de operatie wordt de verbinding tussen de pink en de duimmuis, ook wel het ‘dak van de carpale tunnel’ genoemd, doorgesneden. Hierdoor wordt de inhoud en dan vooral de weke zenuw van de beknelling verlost. Het herstel gaat vrij snel: na 3 weken kunt u vaak de hand weer volledig belasten.
Meer informatie of een afspraak maken?
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Of wilt u graag een afspraak maken voor uw hand- of polsklachten? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar 0113 – 237 620 of een mail te sturen naar info@medcentric.nl. U kunt ook een terugbelverzoek indienen via ons contactformulier.