Een veelvoorkomende vraag, van vrouwen die geïnteresseerd zijn in een borstvergroting, is of ze nog borstvoeding kunnen geven na de ingreep. Dit is natuurlijk een hele logische vraag. Het antwoord hierop is: Ja, dat is mogelijk! Alleen of u nog borstvoeding kunt geven na een borstvergroting is wel afhankelijk van een aantal factoren. Ik vertel u er in deze blog graag meer over.
Borstvoeding na een borstvergroting
Er zijn verschillende manieren waarop een vrouw haar borsten kan laten vergroten. Bij Medcentric maken wij onderscheid in een borstvergroting met lichaamseigen vet en met een implantaat of een combinatie van beiden. Lees HIER over de borstvergroting mogelijkheden die wij aanbieden vanuit Medcentric.
Borstvoeding bij een borstprothese
Een borstprothese kan op verschillende manieren worden ingebracht. Bij een borstvergroting wordt er een implantaat in de borst geplaatst. Meestal wordt er voor een kleine insnede in de borstplooi gekozen. Het voordeel van deze manier is dat de littekens minder opvallen doordat ze precies in de borstplooi vallen. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat deze methode het minste kans op kapselvorming geeft. Andere manieren om een borstprothese in te brengen zijn via de tepelhof of via de oksel. Deze manieren worden bij Medcentric minder vaak toegepast.
Indien de prothese via de tepel wordt ingebracht, kun je later problemen ervaren bij het geven van borstvoeding. Als plastisch chirurg moet ik dan een deel van de melkkanalen doorsnijden tijdens de borstvergroting, waardoor de melkproductie daalt. Dit betekent dat u mogelijk niet voldoende melk aanmaakt voor uw baby. Bij het inbrengen van de implantaten via de oksel of onder de borst blijven de melkkanaaltjes wel intact. Dit heeft daarom geen invloed op de borstvoeding.
Borstimplantaat voor- of achter de spier plaatsen
Of u wel of niet borstvoeding kunt geven na een borstvoeding is ook nog afhankelijk van de plaatsing van uw borstprothese. In principe plaatsen wij de prothese altijd achter de borstspier. Uw melkklieren worden dan met rust gelaten omdat het implantaat achter de borstspier wordt geplaatst. Dit betekent dat de melkproductie gewoon op gang kan komen. Een belangrijke kanttekening is wel dat in Nederland zo’n 75% van de vrouwen borstvoeding kan geven. Operatie of niet, borstvoeding is dus niet voor iedereen in de wieg gelegd.
Wanneer kunt u een borstvergroting ondergaan?
Indien u momenteel borstvoeding geeft is het nog niet mogelijk om een borstvergroting te ondergaan. Het beste is om na het stoppen met het geven van borstvoeding 6 maanden te wachten. Daarnaast is het ook goed om te weten dat als u voornemens bent om binnenkort zwanger te worden, het beter is om de borstoperatie na de bevalling te ondergaan. Na de bevalling kunnen wij rekening houden met de elasticiteit van de huid en het volume van de borst.
Neemt de kwaliteit van de melk af na het plaatsen van siliconen?
Er zijn meerdere studies gedaan naar de kwaliteit van borstvoeding wanneer er een implantaat is geplaatst. Uit deze studies is gebleken dat dit geen negatieve gevolgen heeft.
Borstvergroting met eigen vet
U kunt ook nog kiezen voor een borstvergroting met eigen vet (lipofilling). Dit wordt ook steeds vaker toegepast. Bij deze methode halen wij vet weg van bijvoorbeeld uw buik, billen of heupen om dit vervolgens in uw borsten te spuiten. Omdat hiervoor vaak een incisie in de borstplooi wordt gemaakt, belemmert dit het geven van borstvoeding later niet. Echter deze methode kan alleen toegepast worden als er voldoende vet aanwezig is om het gewenste volume te bereiken.
Overweegt u een borstvergroting?
U kunt voor een borstvergroting terecht bij Plastisch chirurgen D.S,J.W Meij, H.P. van Not en K.P.Y van den Dwey en zij geven u graag een passend advies.
Bel 0113-237620 voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@medcentric.nl of vul het contactformulier in op onze website. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.